'Knuffeljuf' Sonja neemt afscheid van De Rietkraag

06-07-2020
Na ruim veertig jaar in het onderwijs, waarvan eenentwintig als leerkracht van De Rietkraag, is Sonja Balm (64) vervroegd met pensioen gegaan. Schoolteam en kinderen hebben haar na een spelletjesdag uitgezwaaid. Als cadeau kreeg ze van haar klas een film mee in de stijl van het tv-programma 'Achterwerk in de kast' en later volgde een afscheidsreceptie in 'Het Wapen'.

De schooljuf zat er bij Sonja al vroeg in. Ze was nog maar elf jaar toen ze thuis met kleine kinderen een clubje vormde om te gaan knutselen. Ze moesten haar wel een dubbeltje betalen en daarvan kocht ze plaksel en papier. Daarmee ging ze met het groepje in haar kamertje aan de slag.

In het omgaan met kinderen heeft ze altijd plezier gehouden. Bijna vanzelfsprekend volgde ze de toenmalige PABO-opleiding en rolde via invalbeurten in het vak waarvoor ze gemaakt lijkt te zijn: leerkracht. De laatste eenentwintig jaar was ze verbonden aan De Rietkraag en stond ze voor klas 3 of 4.

Niemand van de kinderen hoefde op zijn of haar tenen te lopen. "Ik was geen strenge juf," zegt ze. "Ik werd ook wel 'de knuffeljuf' genoemd. Ik was altijd mezelf en ik zei wat in me opkwam. Dat wisten de kinderen heel goed,"

Sonja heeft ervoor gekozen eerder met haar werk te stoppen. "Ik word voor het eerst oma en ga twee dagen in de week oppassen. Maar ik wil me ook met andere dingen bezighouden.dan lesgeven. Sporten bijvoorbeeld en woonaccessoires verkopen. Maar ik heb ook moeite met het digitale werken. Heb ik net iets door, komt er weer wat nieuws. Ik vind mezelf daar te oud voor."

Directeur Careline van der Lippe kijkt met een goed gevoel op de samenwerking met Sonja terug. "Het is een gezelligheidsdier en ze was heel goed in het organiseren van uitjes. En voor de kinderen was ze een lieve juf."

bron: Regiokrant Kompas

Leerkrachten aan het woord

"We krijgen ruimte om onze talenten te ontwikkelen."

"Met trainingen en opleidingen kunnen we ons specialiseren en in samenwerkingen met allerlei andere partijen delen we onze kennis en ervaring met elkaar."